PRIMARIA TAUTEU

PRIMARIA TAUTEU
Adresa/Address: Principală, nr. 122
Localitatea/City: Tauteu
Judetul/County: Bihor
Tara/Country: Romania
Cod postal/Zip Code: 417580
Telefon/Phone: 0259-354822
Fax: 0259-354825
Site Web/Website: http://www.comunatauteu.ro 
Adresa de e-mail/Email Address:

Site-ul oficial al Primariei

Informatii Primarie

Satelor aflate in administratia primariei: Tăuteu, Ciutelec, Bogei, Chiribiş, Poiana
Suprafata Totala: 6979 ha
Suprafata Intravilan: 197 ha
Suprafata Extravilan: 6781 ha
Populatie: 4293
Gospodarii: 1287
Numar locuinte: 1476
Numar gradinite: 5
Numar scoli: 5
Numar licee:  
Numar universitati:  
Asezarea geografica:

La 68 km N-V de municipiul Oradea şi la 10 km sud de municipiul Marghita, pe valea pârâului Bistra, afluent dinspre stânga râului Barcău, este aşezată comuna Tăuteu, din care fac parte satul Tăuteu – reşedinţa comunei şi satele Ciutelec, Bogei, Chiribiş şi Poiana.
La sud este mărginită de dealurile Dernei, spre est de dealurile Bistrei, spre sud-est de prelungirea culoarului Bistrei până la contactul cu munţii Plopişului, iar spre nord, nord-vest şi nord-est este mărginită de culoarul larg al Barcăului.
Comuna Tăuteu se întinde pe o suprafaţă de 6.979 ha şi grupeză pe teritoriul său satele comunei, toate dispuse de-a lungul văii Bistrei, în următoarea ordine:
Ciutelec la sud;
Bogei la nord-vest;
Tăuteu la vest şi nord-vest;
Poiana la nord şi nord-est;
Chiribiş la nord şi nord-vest.
Primele 3 localităţi Ciutelec, Bogei şi Tăuteu sunt aşezate în lunca pârâului Bistra, iar Poiana şi Chiribiş în lunca îngemănată a pârâului Bistra cu cea a râului Barcău.
Comuna Tăuteu are următorii vecini:
– teritoriul municipiului Marghita la nord;
– teritoriul comunei Abrămuţ la nord-vest;
– teritoriul comunei Chişlaz la vest;
– teritoriul comunei Popeşti la est;
– teritoriul comunei Abram la est.
Comuna Tăuteu face parte din bazinul hidrografic a râului Barcău. Cursurile de apă care se întâlnesc în regiune iau naştere din munţii Plopişului şi din dealurile Dernei. Barcăul atinge doar tangenţial graniţa de nord-vest a comunei Tăuteu, pe o lungime de 2,5 km. Cel mai important afluent a râului Barcău pe partea stângă este pârâul Bistra, al cărui bazin hidrografic se întinde pe 225 km şi cu o lungime de 53 km. Acest pârâu străbate unitaţi morfologice diferite, cursul superior aparţinând munţilor Plopişului, cursul mijlociu dealurilor Dernei, iar cursul inferior se află pe teritoriul comunei Tăuteu. Terasele sunt fragmentate, iar afluenţii de stânga ai pârâului Bistra sunt Valea Rovina în satul Ciutelec, valea Dăud în satul Bogei şi valea Banya în Tăuteu, care la rândul lor au o serie de afluenţi, mulţi dintre ei cu scurgeri temporare, doar cu ocazia unor ploi torenţiale şi de intensitate lungă ce produc inundaţii mari (au rămas în amintirea comunităţii locale inundaţiile din anii 1970-1971, 1997). Pe partea dreaptă Bistra nu primeşte nici un afluent.

Activitati specifice zonei: Profilul economic al teritoriului şi al localităţilor este unul preponderant agricol, evidenţiindu-se culturile agricole şi zootehnice.
Bună gospodărire şi înfrumuseţare a localităţilor comunei
Activităţi culturale şi sportive
Principalele activitati economice: Conform datelor Direcţiei de Statistică, suprafaţa agricolă totală era de 5.175 ha în anul 2006. Culturile de bază sunt: grâul, secara, floarea soarelui, porumbul, ovăzul şi orzul, iar în domeniul zootehniei tradiţionale predomină creşterea porcinelor şi ovinelor.
Alte activităţi economice se datorează agenţilor locali (S.R.L. –uri sau personae fizice), acestea încadrându-se în sfera serviciilor.
Menţionăm şi existenţa unor societăţi în domeniul transporturilor şi construcţiilor.
Obiective turistice locale: Biserica Reformată din Tăuteu, construită în sec. al XV-lea, suferind de-a lungul timpurilor o serie de transformări şi renovări.
Monumentele eroilor căzuţi în Primul Război Mondial 1914-1918, din localităţile Ciutelec şi Bogei.
Evenimente locale:

„Zilele Comunei Tăuteu” – eveniment cultural organizat în fiecare an, la sfârşitul lunii august.

Facilitati oferite investitorilor: Construirea Autostrăzii Transilvania va avea o importanţă majoră în viitorul apropiat, deoarece în localitatea Chiribiş va fi una din coborârile de pe autostradă şi se preconizează o dezvoltare semnificativă a circulaţiei rutiere în zonă.
Chirie, concesiune şi vânzare de terenuri agricole
Scutire de taxe şi impozite
Forţă de munca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *