PRIMARIA SASCHIZ

PRIMARIA SASCHIZ
Adresa/Address: Principală, nr. 159
Localitatea/City: Saschiz
Judetul/County: Mures
Tara/Country: Romania
Cod postal/Zip Code: 547510
Telefon/Phone: 0265-711602, 711621
Fax: 0365-815270, 711621
Site Web/Website: http://www.saschiz.ro 
Adresa de e-mail/Email Address:

Site-ul oficial al Primariei

Informatii Primarie

Satelor aflate in administratia primariei: Mihai Viteazu, Cloaşterf
Suprafata Totala: 9821 ha
Suprafata Intravilan: 192 ha
Suprafata Extravilan: 9629 ha
Populatie: 2048
Gospodarii: 748
Numar locuinte: 846
Numar gradinite: 2
Numar scoli: 3
Numar licee:  
Numar universitati:  
Asezarea geografica:

Comuna Saschiz este situată în judeţul Mureş, în partea centrală a României şi, totodată, a Podişului Transilvaniei. Este situată în partea de Sud-Est a Podişului Târnavelor, pe valea Scroafa, la poalele unor dealuri împădurite.
Drumul european E60 trece prin localitate asigurând relaţia cu municipiile învecinate: Tîrgu-Mureş, Sighişoara, Braşov.
Partea de sud-est a judeţului Mureş
La 20 km de municipiul Sighişoara

Activitati specifice zonei: Agricultură
Zootehnie
Exploatarea lemnului
Agroturismul (de perspectivă)
Principalele activitati economice: Agricultură
Servicii
Comerţ
Silvicultură
Obiective turistice locale: Biserica evanghelică
Biserica evanghelică din Saschiz a fost construită la sfârşitul secolului al XV-lea (între anii 1493-1496 ) de către coloniştii saşi din localitate. Monumentul impresionează prin frumuseţea expresivă a proporţiilor şi prin riguroasa adaptare a elementelor de fortificare la formele unui lăcaş de cult. Există un etaj fortificat care este suprapus peste navă şi cor, precum şi un drum de strajă scos în consola deasupra arcurilor masive. Din exterior, edificiul apare ca un bastion, cu arcuri impunătoare construite deasupra uriaşilor contraforţi de piatră şi cărămid〜 elemente caracteristice tuturor monumentelor gotice. Frumuseţea arhitecturală se îmbină însă cu destinaţia defensivă a Bisericii fortificate, în spatele arcurilor fiind încă vizibile fantele gurilor de aruncare. Datorită distanţei considerabile dintre vatra satului şi colina pe care a fost construită Cetatea ţărănească, în decursul timpului, Biserica fortificată a devenit principalul loc de refugiu al sătenilor.
Turnul cu ceas
Turnul din Saschiz este una dintre cele mai frumoase construcţii medievale din Transilvania, aparţinând, ca şi Biserica fortificată, arhitecturii săseşti de secol XV. Înalt de x metri, turnul marchează şi astăzi centrul comunei Saschiz. Funcţia sa defensivă este trădată de existenta gurilor de aruncare şi a celor 12 lucarne care ritmează acoperişul îmbrăcat în ţiglă smălţuită divers colorată. Şi tot acoperişul, prin cele patru turnuleţe de pe colţuri şi prin flesa foarte ascuţită, cu baza în formă de bulb, aminteşte prin forma sa şi prin materialele utilizate de elegantul turn ce i-a servit ca model: Turnul cu Ceas din Sighişoara.
Astăzi, puteţi admira complexul monumental alcătuit din Biserica Evanghelică şi turnul cu ceas la doar câţiva metri de şoseaua principală (E60) ce trece prin mijlocul Saschiz-ului.
Cetatea ţărănească
Cetatea ţărănească ce domina şi acum Saschiz-ul este încă o urmă a framantarilor epocii medievale. Construită pe un deal împădurit, la aproximativ 2 km de vatra satului, fortificaţia a fost ridicată în secolul al XIV-lea pentru a proteja de invazii pe locuitorii din Saschiz şi din alte şase comune alăturate, care au ajutat la construirea ei. Şi cetatea este opera comunităţii germane din zonă, de aceea trebuie remarcat specificul acestui loc de refugiu în condiţiile în care majoritatea fortificaţiilor săseşti au fost ridicate în jurul bisericilor din centrul aşezării.
Evenimente locale:

Sărbătoarea vecinătăţilor – 24 ianuarie
Sărbătoarea Fiii satului – 15 august

Facilitati oferite investitorilor: Clădiri
Şcoala germană
Cetate medievală
Teren agricol
Practicarea agroturismului pe scară largă
Promovarea şi comercializarea produselor tradiţionale locale (brandul gem de saschiz)
Dezvoltarea antreprenoriatului
Includerea Cetăţii ţărăneşti şi a bisericii Evanghelice fortificate (monumente UNESCO) în circuitul turistic naţional

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *