PRIMARIA SALCIUA DE JOS

PRIMARIA SALCIUA DE JOS
Adresa/Address: Principală, nr. 62
Localitatea/City: Salciua de Jos
Judetul/County: Alba
Tara/Country: Romania
Cod postal/Zip Code: 517648
Telefon/Phone: 0258-788740
Fax: 0258-788600
Site Web/Website: http://www.primariasalciua.ro 
Adresa de e-mail/Email Address:

Site-ul oficial al Primariei

Informatii Primarie

Satelor aflate in administratia primariei: Sălciua de Jos, Sălciua de Sus, Dealu Caselor, Dumeşti, Sub Piatră, Valea Largă.
Suprafata Totala: 7526 ha
Suprafata Intravilan: 911,77 ha
Suprafata Extravilan: 6614,23 ha
Populatie: 1595
Gospodarii: 689
Numar locuinte: 675
Numar gradinite: 2
Numar scoli: 5
Numar licee:  
Numar universitati:  
Asezarea geografica:

Comuna Sălciua este situată în partea de nord a judeţului Alba din regiunea 7 Centru, în Munţii Apuseni, între Munţii Trască, Metaliferi şi Muntele Mare, pe cursul mijlociu al Arieşului, în lungul DN 75, la jumătate distanţă între oraşul Câmpeni şi Municipiul Turda
Limitele comunei circumscriu o unitate teritorial-administrativă bine definită care însemnează 75,3 kmp.
Sălciua se învecinează: la nord cu comuna Poşaga, la est cu comuna Livezile, la sud-est cu comuna Râmeţ, la sud cu comuna Ponor şi la vest cu oraşul Baia de Arieş
Accesul în comună se realizează pe DN 75, modernizat şi DJ 705C, parţial pietruit, iar accesul în localităţiile aparţinătoare făcându-se pe drumurile amintite, pe drumurile comunale DC 130 şi DC 104, parţial asfaltate printr-un program Sapard şi pe drumuri vicinale parţial pietruite.

Activitati specifice zonei: Agricultura
Turism
Prelucrarea lemnului
Principalele activitati economice: Comerţul cu amănuntul
Prelucrarea lemnului
Industria uşoară
Turism
Ca ramură economică, agricultura are o pondere ridicată pe raza comunei Sălciua, reprezentată de fermele de semisubzistenţă organizate ca PFA sau întreprinderi individuale în număr de aproximativ 90
Obiective turistice locale: Peştera Huda lui Papară
�Peştera se află pe teritoriul satului Sub Piatră, comuna Sălciua, judeţul Alba, în partea de nord-vest a Munţilor Trascăului, la obârşia pârâului Valea Morilor, afluent pe dreapta al Arieşului. Altitudine absolută, 567 m. Este cea mai lungă peşteră din Munţii Trascăului. Se poate ajunge la ea pe drumul naţional DN 75 Turda-Câmpeni, până în localitatea Sălciua de Jos, iar de aici pe drumul comunal parţial asfaltat, circa 5 km până în cătunul Sub Piatră.
Trasee de acces: din localitatea Sălciaua pe crucea albastră 2 ore. De la cabana Râmeţ prin Cheile Râmeţului şi localitatea Cheia pe crucea albastră durata: 4-5 ore. Traseu dificil care necesită traversarea cheilor pe firul apei şi pe Brâna Caprei; se recomandă turiştilor antrenaţi şi numai pe timp frumos.
Huda lui Papară este o peşteră cu zone de acumulare de aer cald (20 grade celsius), şi se află în masivul Bedeleu. Lungimea galeriilor bogat decorate cu stalactite şi stalagmite este de 2022 m. Etajul superior este străbătut de apele pârâului subteran care formeză mai multe lacuri, şi care părăseşte peştera prin gura de intrare. La intrare a fost amenajată o pasarelă, care a fost luată de o viitură. Peştera este rezervaţie speologică. Merită urcată o diferenţă de nivel de 250 m prin ocolirea Bulzului pentru a vedea de unde apar apele în această peşteră. Acolo într-o dolină se află Peştera Vânătara în care cu zgomot asurzitor dispar apele pârâurilor: Seaca, Cheia şi Valea Poieni.
RESURSE ALE CADRULUI NATURAL
– rezervaţii naturale: Cascada Vânătare (Dâldina), Peştera Huda lui Papară, Peştera Poarta Zmeilor, Cascada Şipote
RESURSE ALE CADRULUI ANTROPIC
MONUMENTE
– crucea de sub Bulz
MUZEE ŞI COLECŢII MUZEALE
– colecţia muzeală la şcoala generală
În zona comunei Sălciua găsim câteva rezervaţii naturale: Cheile Râmeţului, Cheile Mănăstirii, Rezervaţia Geo-Botanică Scăriţa Belioara, Cheile Posăgii, Cheile Runcului şi altele.
În regiune găsim şi o serie de lăcaşe de cult vechi: Biserica de lemn Cuvioasa Paraschiva – 1798 – Sub Piatră; Biserica de lemn Sf. Treime şi Sf. Proroc Ilie- 1782 – Valea Largă; Crucea de sub Bulz.
Situri arheologice: tumuli funerari din epoca bronzului (în zona Dâldina, Sub Buz, Ponorel, Crucea Sârbului)
În comuna Sălciua sunt 5 trasee turistice:
-unul, marcat cu o cruce albastră, duce la Peştera Huda lui Papară şi cheile Râmeţului
-al doilea, marcat cu o cruce roşie, duce la Peştera Poarta Zmeilor
-al treilea marcat cu triunghi roşu lâgă Peştera Huda lui Papară de Şipote
-al patrulea marcat cu bandă galbenă leagă Valea Morilor de cresta Bedeleului
-al cincela leagă Vânătările Ponorului (Dâldina) de Peştera Poarta Zmeilor
La nivelul comunei funcţionează cinci pensiuni agroturistice, respectiv Pensiunea „Poarta Zmeilor”, Pensiunea „Subpiatră”, Pensiunea „Totu Bun”, Pensiunea „Codru” şi Pensiunea „Larix”
Evenimente locale: Târgurile de ţară lunare, au fost şi mai sunt şi ele nişte adevărate sărbători, nu numai ale comunei Sălciua, ci şi ale celorlalte comunităţi vecine.
Cele mai mari târguri sunt cele din 8 mai, 10 august, 10 decembrie.
Facilitati oferite investitorilor: Posibilităţi de concensionare teren
Infrastructură bună
Forţă de muncă
Zonă atractivă pentru dezvoltarea economico-turistică
Comuna Sălciua este în zonă defavorizată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *