PRIMARIA SADOVA

Primaria Comunei Sadova Primaria Comunei Sadova
Adresa/Address:
Localitatea/City: Sadova
Judetul/County: Dolj
Tara/Country: Romania
Cod postal/Zip Code: 207505
Telefon/Phone: 0251-376510, 376622
Fax: 0251-376622
Site Web/Website: http://primariacomuneisadova.ro/
Adresa de e-mail/Email Address:
Site-ul oficial al Primariei

Informatii Primarie

Satelor aflate in administratia primariei: Sadova, Piscu Sadovei
Suprafata Totala: 4600 ha
Suprafata Intravilan: 145 ha
Suprafata Extravilan: 4455 ha
Populatie: 8700
Gospodarii: 3023
Numar locuinte: 2600
Numar gradinite: 4
Numar scoli: 6
Numar licee:
Numar universitati:

 

Asezarea geografica:

Satul Sadova, este localizat în lunca Dunării, la mai puţin de 20 de km distanţă de Dunărea, şi la aproximativ 60km distanţă faţă de Craiova

Activitati specifice zonei:

Agricultură
Prelucrarea lemnului
Agroturism
Fabricat cărămidă
Creşterea animalelor

Principalele activitati economice:

SC SAVINI SA – Piscu Sadovei
O.U.A.I – Irigaţii Sadova-Corabiţa

Obiective turistice locale:

Mănăstirea Sadova fiind situată în apropierea unei păduri de pe malul Jiului, comuna Sadova, judeţul Dolj, poartă hramurile: „Sfântul Nicolae” şi „Intrarea Maicii Domnului în Biserica”
A fost iniţial o ctitorie a boierilor Craioveşti, acestia au înălţat în jurul anului 1520 o biserică de lemn, pe locul căreia Matei Basarab a ridicat una de zid, între anii 1632-1633. Despre cum a fost construit noul aşezământ există următoarea legendă: Matei Basarab, care susţinuse lupte împotriva turcilor la Schela Ciobanului, în zona Bechet, ajunsese cu armatele la Sadova. După ce s-a rugat la icoana Sfântului Nicolae de aici, a promis că, dacă va învinge în luptă, va ridica o biserică de zid. În 1632 câştiga lupta şi, devenind domn al ţării, începe construcţia propriu-zisă.
Biserica Mănăstirii Sadova a fost restaurată complet după anul 1900, fiind sfinţită in 1904, în prezenţa Regelui Carol. În urma decretului 410, vieţuitoarele de aici au fost obligate să părăsească locaşul, iar biserica a fost transformată în biserica de mir. În 1992 s-a reluat aici viaţa monahală şi aşezământul a fost populat cu călugăriţe, dar în 1994 s-a revenit la obstea de călugări, aşa cum fusese iniţial.
Biserica este din cărămidă, cu ziduri groase, înălţate pe o fundaţie din bolovani de piatră, iar în interior se păstrează încă o bună parte din pictura originală, curăţată în 1904.

Evenimente locale:

Târguri bisăptămânale – în fiecare joi si duminică

Facilitati oferite investitorilor:

Facilităţi fiscale în conformitate cu legislaţia în vigoare
Concesionare teren arabil în sistem irigat
Sprijinim orice proiect de investiţii
Posibilitatea de prelucrare materii prime

Istoric comuna Sadova

Satul Sadova, localizat in lunca Dunarii,la mai putin de 20 de Km distanta de Dunare, si la aproximativ 60km distanta fata de Craiova, a fost infiintat din robii tigani ai Manastirii Sadova. Fiind dezrobiti si improprietariti in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, s-au mutat in apropierea manastirii si au format satul Sadova, amestecându-se in timp cu românii.

Manastirea Sadova a fost construita de Matei Basarab in anul 1633, pe locul unei biserici mai vechi, in semn de recunostinta in urma luptelor cu turcii de la Bechet. In timpul luptei, fiind invins de turci, a trebuit sa se retraga in padure, la biserica aparata de mlastini si paduri, unde a asteptat intariri. intaririle l-au ajutat sa ii invinga pe turci, si Basarab a construit manastirea care mai târziu a fost inchinata Muntelui Athos din Grecia.

Manastirea Sadova fiind situata in apropierea unei paduri de pe malul Jiului, comuna Sadova, judetul Dolj, poarta hramurile: „Sfantul Nicolae” si „Intrarea Maicii Domnului in Biserica”;

A fost initial o ctitorie a boierilor Craiovesti; acestia au inaltat in jurul anului 1520 o biserica de lemn, pe locul careia Matei Basarab a ridicat una de zid, intre anii 1632-1633; despre cum a fost construit noul asezamant exista urmatoarea legenda: Matei Basarab, care sustinuse lupte impotriva turcilor la Schela Ciobanului, in zona Bechet, ajunsese cu armatele la Sadova; dupa ce s-a rugat la icoana Sfantului Nicolae de aici, a promis ca, daca va invinge in lupta, va ridica o biserica de zid; in 1632 castiga lupta si, devenind domn al tarii, incepe constructia propriu-zisa;

Biserica Manastirii Sadova a fost restaurata complet dupa anul 1900, fiind sfintita in 1904, in prezenta Regelui Carol; in urma decretului 410, vietuitoarele de aici au fost obligate sa paraseasca locasul, iar biserica a fost transformata in biserica de mir; in 1992 s-a reluat aici viata monahala si asezamantul a fost populat cu calugarite, dar in 1994 s-a revenit la obstea de calugari, asa cum fusese initial;

Biserica este din caramida, cu ziduri groase, inaltate pe o fundatie din bolovani de piatra, iar in interior se pastreaza inca o buna parte din pictura originala, curatata in 1904.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *