PRIMARIA MISCHII

PRIMARIA MISCHII
Adresa/Address:

Eroilor, nr. 5 Localitatea/City: Mischii Judetul/County: Dolj Tara/Country: Romania Cod postal/Zip Code: 207405 Telefon/Phone: 0251-450194 Fax: 0251-450194 Site Web/Website: Adresa de e-mail/Email Address:

Informatii Primarie

Satelor aflate in administratia primariei: Mischii, Mielăneşti, Urecheşti, Moţoci, Călineşti, Gogoşeşti
Suprafata Totala: 5128 ha
Suprafata Intravilan: 140 ha
Suprafata Extravilan: 4988 ha
Populatie: 1840
Gospodarii: 1062
Numar locuinte: 1062
Numar gradinite: 3
Numar scoli: 3
Numar licee:
Numar universitati:
Asezarea geografica: Comuna Mischii este situata in zona de nord-est a judetului Dolj, la aproximativ 10 Km de Craiova, resedinta judetului, pe drumul national DN65C ce leaga Craiova de Bălceşti.


Comuna Mischii este formata din satele Mischii, Călineşti, Gogoşeşti, Mlecăneşti, Motoci, Urecheşti si se invecineaza la nord cu comunele Goeşti si Murgaşi, la est cu comuna Gherceşti, la sud cu municipiul Craiova si la vest cu comuna Şimnicul de Sus.

Activitati specifice zonei: Agricultură
Creşterea animalelor
Principalele activitati economice: In comuna Mischii există sonde pentru extragerea ţiţeiului, industria combustibililor apărând odată cu valorificarea zăcămintelor de ţiţei şi gaze naturale existente în împrejurimile oraşului Craiova.
Obiective turistice locale: 4 Biserici Ortodoxe
Monument istoric al eroilor căzuţi în primul şi al doilea război mondial

Deşi din punct de vedere administrativ comuna Mischii este formată din şase sate, din punct de vedere religios, aceste sate vor fi împărţite în mai multe parohii: Parohia Motoci, Parohia Mischii şi Parohia Vulpeni-Olt. Satele Călineşti şi Gogoşeşti intră în componenţa parohiei din comuna Vulpeni, judeţul Olt, comună de care din punct de vedere administrativ au aprţinut până în anul 1965.
Biserica „Sf. Nicolae”, din comuna Mischii în starea sa actuală şi cu hram nou de „Sfânta Cuvioasă Paraschiva”, dat la refacere este ridicată din temelie de cărămidă în anul 1864 sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

Biserica Motoci, ridicată în iunie 1850 de către Bălaşa Teodoru, în zilele lui Dumitru Barbu Ştirbei, după cum scrie pe frontispiciu, este o biserică ce a fost repictata dupa 1990.

Biserica din Mlecăneşti, reclădită din temelie în 1952 poartă hramul Sf. Dumitru şi a fost sfiinţită de patriarhul Teoctist – care în 1952 era vicar patriarhal.

Interesantă este clopotniţa din interiorul curţii bisericii care poartă următoarea inscripţie: „Această clopotniţă, monument istoric, construită în anul 1956, ca material de construcţie a fost folosit lemnul rezultat din demolarea bisericii vechi a satului ce fusese construită în anul 1874 …”.

De asemenea, în satul Urecheşti, se află o biserică, dar aceasta are clopotniţa cazută şi se pare a fi cea mai veche biserică din comună.

Preoţii slujitori ai bisericii din Mischii au avut în îngrijire şi obiecte de artă şi cărţi sfinte bisericeşti, obiecte care au fost păstrate cu grijă şi care astăzi fac parte din Patrimoniul Naţional.

În Biserica Sf. Nicolae gasim:

  Icoana Sfântului Nicolae, care este şi patronul bisericii, fiind reprezentat bust în odăjdii arhiereşti, binecuvântând. Este executată în ulei, de pictor necunoscut, pe lemn de păr, pe fond verde în dimensiuni de 0,65m/0,85m şi grosime de 0,03 m, datată fiind din mijlocul secolului XVIII.

  Icoană care reprezintă „Naşterea lui Hristos” de dimensiuni 0,22m/0,28m şi o grosime de 0,02 m, pe lem de brad, donată bisericii din comuna mischii de Constantin şi Elena Nicescu. Este executată de pictor necunoscut şi fără dată. Este datată din începutul secolului XIX.

Printre cărţile sfinte păstrate aici enumerăm:

  „Catavasier muzicesc” – 1829 tipărit în timpul domniei lui Grigore Ghica Voevod. Carte scrosă cu litere chirilice pe hârtie de epocă, iar coperta este din carton.

  Psaltire – 1835 – tipărită în timpul domniei lui Mihail Sturza Voevod. Cartea este scrisă cu litere chirilice.

  Penticostar – 1859 – tipărit în zilele „Prea inălţatului Împărat al Austriei, Francisc Iosif I. Sibiu” este scris cu litere chirilice.

  Mineiul în patru volume, fiecare volum cuprinzând câte trei luni al anului 1852, toate volumele fiind copertate în scândură de stejar, învelite în piele.

 Ohtoid – 1852

  Triodion – 1852

  Apostol -1851

  Tipic bisericesc din timpul domniei lui Barbu Dimitrie Ştirbei – anul 1851

  Evanghelie – tipărită în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza -1865

În biserica din Mlecăneşti avem de asemenea obiecte de Patrimoniu:

Cărti:

  Psaltire -1850 – litere chirilice

  Apostol – 1851 – litere chirilice

  Penticostar – 1854 – litere chirilice

  Octioh mare – 1862 – litere chirilice

  Triod – 1862 – litere chirilice

  Predici latine – 1874

  Evanghelie -1888

Trei icoane pictate pe lemn, datând din 1874 care reprezintă pe Maica Domnului, Sf. nicolae, Naşterea Domnului. Icoana pe metal, 1874, reprezentandu-l pe Isus Hristos şi de asemenea un prapure steag de pânză, din acelaşi an.

Bisericile din comuna Mischii din punct de vedere arhitectural sunt aproape identice, interesant este faptul că biserica din satul Mischii până în anul 1935 nu avea tindă.

Bisericile din acesta comuna se remarca mai ales prin poziţia tindei, care nu are lăţimea pronasului. Tinda este mică şi de formă dreptunghiulară, de fapt doar această tindă este singurul element arhitectural de decor al acestor biserici.

Evenimente locale:
Facilitati oferite investitorilor: Există posibilitatea cumpărării de teren extravilan şi intravilan
Există posibilitatea de inchirieri de terenuri şi imobile pt.diferite activităţi
Zonă defavorizată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *