PRIMARIA MAIERU

PRIMARIA MAIERU
Adresa/Address: Principală, nr. 813
Localitatea/City: Maieru
Judetul/County: Bistrita-Nasaud
Tara/Country: Romania
Cod postal/Zip Code: 427130
Telefon/Phone: 0263-372009, 372892, 372893
Fax: 0263-372892, 372009,
Site Web/Website: http://www.primariamaieru.ro 
Adresa de e-mail/Email Address:

Site-ul oficial al Primariei

Informatii Primarie

Satelor aflate in administratia primariei: Maieru, Anieş
Suprafata Totala: 13016 ha
Suprafata Intravilan: 427 ha
Suprafata Extravilan: 12589 ha
Populatie: 4570
Gospodarii: 2108
Numar locuinte: 2300
Numar gradinite: 11
Numar scoli: 5
Numar licee: 1
Numar universitati:  
Asezarea geografica:

Comuna Maieru este situată în partea de nord a Judeţului Bistriţa-Năsăud, la o distanţă de 58 de km de municipiul Bistriţa şi la 5 km de Sângeorz-Băi.
Comuna Maieru este situată într-o depresiune aflată la contactul dintre cristalinul Munţilor Rodnei şi rocile vulcanice ale Munţilor Bârgaului. Este mărginită de 3 măguri de peste 100 m: Măgura Caselor (la est), Măgura Porcului (la nord), Măgura de Jos (la sud).

Activitati specifice zonei: Cojocărie
Ţesătorie
Cioplire piatră
Agricultură
Zootehnie
Prelucrarea lemnului brut
Tâmplărie mobilă
Pielărie
Tricotaje
Apicultură
Principalele activitati economice: Agricultura
Ţinând cont de poziţionarea comunei Maieru, de condiţiile de relief si climatice, agricultura nu poate fi exploatată la cel mai înalt nivel, dar se pretează pentru activităţi ca : creşterea animalelor, cultura cartofului şi a porumbului.
Creşterea animalelor
Creşterea animalelor, la fel ca şi cultura plantelor este o activitate de bază a populaţiei locale, dar nu se face la scară mare.
Industria
Pe raza conumei Maieru există agenţi economici cu activităţi în industria lemnului şi în industria uşoară – confecţii textile. Prelucrarea pietrei prin cioplire este o ocupaţie tradiţională pe care o întâlnim şi în prezent.
Obiective turistice locale: Potenţialul turistic se caracterizează prin existenţa resurselor turistice naturale şi antropice.
Resursele naturale abundă, începând cu relieful foarte spectaculos, cu contraste morfologice rezultate din fragmentarea ridicată, culmi şi piscuri cu rol de puncte de belvedere. Alernanţa culoarelor cu zonele înalte oferă un peisaj deosebit de frumos. Valea Anieşului este cea mai promiţătoare din acest punct de vedere datorită sălbăticiei reliefului, prin pitorescul creat de cursul râului Anieş flancat de versanţi abrupţi.
Ca şi zone protejate cu valoare naturală există Izvoarele Mihăiesei şi Parcul Naţional Munţii Rodnei, unde se interzice păşunatul, vânatul şi culegerea plantelor.
Rezervaţia mixtă Izvoarele Mihăiesei este o rezervaţie care conţine ca suprafaţă protejată 50 ha iar ca obiective protejate – roci cristaline şi cocoşul de mesteacăn – LYRUX TETRIX.
Ca şi obiective de real interes sunt fauna şi vegetaţia regiunii, caracterizate prin specii ocrotite ca floarea de colţ.
Prezenţa bioclimatelor prezentate anterior reprezintă, de asemenea, un punct în plus dat potenţialului turistic natural.
Potenţialul turistic hidrografic este generat de Valea Someşului şi de Valea Anieşului, care sunt văi de tip bârgaie, caracterizate prin lărgiri şi gâtuiri successive, care dau peisajului o frumuseţe aparte. În plus, râurile pot fi folosite pentru agreement ca pescuitul sau înotul.
Resursele antropice sunt reprezentate atât de patrimoniul construit cât şi de tradiţiile şi obiceiurile locului.
Evenimente locale:

Ziua localităţii, în luna august a fiecărei an
Târg în fiecare duminică
Omagierea cuplurilor cu peste 50 de ani de căsătorie
În aprilie onaugurarea noului Cămin Cultural şi sfinţirea bisericii
În septembrie festivalul de împlinire a 10 ani de la înfrăţirea cu localitatea Nort-Sur-Relre din Franţa.

Facilitati oferite investitorilor: Zonă defavorizată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *