PRIMARIA LIPOVU

PRIMARIA LIPOVU
Adresa/Address:
Localitatea/City: Lipovu
Judetul/County: Dolj
Tara/Country: Romania
Cod postal/Zip Code: 207355
Telefon/Phone: 0251-359206
Fax: 0251-359206, 359028
Site Web/Website:
Adresa de e-mail/Email Address:

Informatii Primarie

Satelor aflate in administratia primariei: Lipovu, Lipovu de Sus
Suprafata Totala: 4076 ha
Suprafata Intravilan: 256 ha
Suprafata Extravilan: 3820 ha
Populatie: 3189
Gospodarii: 1125
Numar locuinte: 3820
Numar gradinite: 3
Numar scoli: 3
Numar licee:
Numar universitati:
Asezarea geografica: Comuna este aşezată în partea de sud a ţării
La 27 km de Municipiul Craiova

Vecini sunt: la est – comuna Cerăt, la nord-nord-est – comuna Segarcea, la nord – comuna Radovan, la vest – comuna Întorsura și la sud – comuna Giurgița.

Cele mai apropiate orașe sunt Segarcea, la distanța de 19 km, spre est și Craiova la distanța de 37 km, spre nord.

Comua Lipovu este compusă din două sate: Lipovu, sat de reședință și Lipovu de Sus.

Clima este temperat-continentală, de câmpie, cu temperatura medie anuală de 11 grade Celsius. Precipitațiile medii anuale sunt cuprinse între 500 – 550 mm. Apele freatice se află, în medie, la 10 m.

Suprafața intravilană a comunei este de 241,85 ha cu un procent locuibil de 75 %.

Descoperirile arheologice materializate prin topoare din piatră slefuită și perforată din neolitic, vase de ceramică din neolitic, o cetate de pământ datată din anul 900 î.Hr. și alta dacică, tezaurul numismatic aflat în depozitul Muzeului de istorie al Olteniei, alte mărturii aflate, până în anul 1990, în muzeul local sunt dovezi ale viețuirii oamenilor pe aceste meleaguri din vremuri antice.

Silvostepa ce a dominat aceste întinderi în secolul al XVI-lea a fost defrișată și cultivată. Au mai rămas 226 ha de padure în care întâlnim specii de stejar, ulm, frasin, cer, pin, brad, salcâm și altele. Suprafețele de teren arabil s-au extins în fiecare secol ajungând în anul 1910 la 5891 ha, iar în anul 2002 la 4076 ha, din care 2995 ha teren arabil, 313 ha vie, 245 ha pășuni și 523 ha neagricole. Solurile sunt cernoziomuri levigate, soluri brune aluviale, frecvent gleizate.

Activitati specifice zonei: Agricultură
Creşterea animalelor
Principalele activitati economice: Comercializarea produselor cerealiere
Comercializarea produselor provenite de la animale

Subsolul comunei evidențiează prezența unor mari depozite de nisipuri sub 3 mm, argilă, dar și gaze naturale insuficient cercetate.

Printre sate curge pârâul Desnățui care asigură, printre altele, apa pentru sistemul local de irigații. Încă două sisteme, unul județean și altul național fac posibilă irigarea suprafeței de 2048 ha.

Ocupația de bază a lipovenilor, de-a lungul timpurilor, a fost agricultura în care cultura mare de grâu, porumb, mei, orz, struguri și ulterior, floarea soarelui au fost predominante. Daca ținem cont de poziția aleasă de intâistătăori nu putem omite apicultura, dar nici prelucrarea lutului, aflat din belșug în Dealu Robului și dovedită de produsele ceramice descoperite sau fabricate în secolul trecut. Creșterea animalelor a fost o ocupație permanentă.

În anul 1932 Administratia Domeniilor Regale a pus în funcțiune o secție de fabricat țiglă care după 1962 a fost modernizată și profilată pe țiglă, cărămidă, sobincă și cahle de teracotă, în prezent conservată.

Obiective turistice locale: Ruinele Mănăstirii din satul Lipovu de Sus
Muzeul comunei Lipovu
Evenimente locale: Piaţa comunală organizată în fiecare sâmbătă a săptămânii
Facilitati oferite investitorilor: Concesionări de teren

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *