PRIMARIA ILEANDA

PRIMARIA ILEANDA
Adresa/Address: 1 Decembrie 1918, nr. 43
Localitatea/City: Ileanda
Judetul/County: Salaj
Tara/Country: Romania
Cod postal/Zip Code: 457190
Telefon/Phone: 0260-648607, 648805
Fax: 0260-648607
Site Web/Website:  
Adresa de e-mail/Email Address:

Informatii Primarie

Satelor aflate in administratia primariei: Ileanda, Podişu, Rogna, Negreni, Dăbăceni, Bizuşa, Perii Vadului, Răstoci, Dolheni, Măleni, Şasa, Bârsăuţa, Luminişu
Suprafata Totala:  
Suprafata Intravilan:  
Suprafata Extravilan:  
Populatie: 2139
Gospodarii: 885
Numar locuinte: 1193
Numar gradinite: 4
Numar scoli: 3
Numar licee: 1
Numar universitati:  
Asezarea geografica:

Comuna Ileanda este situată în partea de nord–est a judeţului Sălaj, pe şoseaua naţională Dej-Baia Mare la o distanţă de aproximativ 40 km de oraşul Dej şi 55 km faţă de oraşul Baia Mare. Este înconjurată de comunele: Gilgau în partea de sud-vest, Poiana Blenchii în est, Rus în sud, Lozna în sud-vest Letca în vest, Valea Chioarului în nord-vest, Boiu Mare în nord şi Vima Mică în nord –est, ultimele trei comune aparţinând judeţului Maramureş.
Comuna Ileanda cuprinde 13 sate: Ileanda care este centrul de comună , restul fiind satele aparţinătoare, Podişu, Rogna, şi Negreni care sunt situate pe malul stâng al Râului Someş, Dabiceni, Bizuşa , Perii Vadului situate de-a lungul şoselei Dej-Baia Mare, Răstoci la ramificaţia drumului spre Jibou, Dolheni este situate de-a lungul văii Ileanda, Măleni situat pe o coastă de deal, Şasa şi Bârsăuţa aşezate pe platouri netede care ajung până la altitudini de aproximativ 500 m, Luminişu situat pe valea care îi poartă acelaşi nume.
Comuna se întinde pe o suprafaţă de 87 km pătraţi şi are o populaţie de 2674 locuitori, toate aceste sate au un potenţial turistic deosebit, dar care din păcate în acest moment nu este valorificat.
În comuna Ileanda avem două căi de acces şi anume:
– calea ferată, cu ajutorul căreia locuitorii comunei se pot deplasa în oraşele apropiate
– şoseaua naţională E58, cu ajutorul căreia se face legătură între centrul de comună şi satele aparţinătoare sau oraşele din jur
Accesul între centrul de comună şi satele aparţinătoare se face cu mijloace proprii auto.

Activitati specifice zonei: Agricultură:
Aşezarea geografică a comunei în zonă de luncă , terase şi dealuri cu altitudine nu prea mare, a permis agriculturii să se dezvolte din cele mai vechi timpuri, constituind în acelaşi timp ocupaţia de bază a populaţiei.
Datorită condiţiilor pedoclimatice şi de relief , ramurile care deţin prioritatea sunt pomicultura şi zootehnia.
În zonele de luncă, terase şi dealuri mai joase cu climat temperat, precipitaţii suficiente, predomină cultivarea cerealelor, mai puţin a plantelor industriale, cartofului şi plantelor alimentare.
Legumicultura este practicată în grădinile proprietarilor, legumele fiind destinate hrănirii populaţiei, precum şi vânzării lor în piaţă.
Cabalinele se cresc mai puţin, în special pentru efectuarea muncilor în zonă de deal, unde nu pot urca tractoarele.
Aproape toţi proprietarii cresc păsări de curte, porcine iar un număr foarte mic din populaţie practică agricultura.
Industria:
Este a doua ramură a economiei care începe să se dezvolte şi la sate.
După anul 1990 în comuna Ileanda funcţionează: o moară, brutărie, presă de ulei, o staţie PECO, mai multe balastiere, atelier de depanare radio –tv, ateliere reparaţii auto, spălatorie auto, 2 secţii de croitorie, 1 centru fitosanitar, carieră de piatră de la Răstoci. În centrul de comună, Ileanda îşi desfăşoară activitatea o serie de instituţii, care sunt foarte importante pentru tot bazinul Someşului. Dintre aceste instiţutii amintim: 2 farmacii umane, o farmacie veterinară, 2 COOP de credit, CEC-ul, Centrul Medico-Social, Dispensarul uman, Dispensarul veterinar, Ocolul Silvic, Centrul local APIA, Administraţia Financiară , EON GAZ, Magazine de telefonie mobilă Orange şi Cosmote, Loto-Prono, Gara , Grupul şcolar „IOACHIM POP”, Postul de poliţie, Poşta, SC Electrica, Centrul de prelucrare şi valorificare al fructelor de pădure, staţiunea de tratament balnear Bizuşa.
Principalele activitati economice:  
Obiective turistice locale:  
Evenimente locale:  
Facilitati oferite investitorilor:  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *