PRIMARIA IEUD

PRIMARIA IEUD
Adresa/Address: Principală, nr. 147
Localitatea/City: Ieud
Judetul/County: Maramures
Tara/Country: Romania
Cod postal/Zip Code: 437170
Telefon/Phone: 0262-336010
Fax: 0262-336010, 336205
Site Web/Website: http://www.primariaieud.ro 
Adresa de e-mail/Email Address:

Site-ul oficial al Primariei

Informatii Primarie

Satelor aflate in administratia primariei:  
Suprafata Totala: 11000 ha
Suprafata Intravilan: 500 ha
Suprafata Extravilan: 10500 ha
Populatie: 4211
Gospodarii: 1407
Numar locuinte: 1407
Numar gradinite: 3
Numar scoli: 6
Numar licee:  
Numar universitati:  
Asezarea geografica:

Ieudul este aşezat pe Valea Izei, între Sighet, Vişeu şi Borşa. A fost atestat documentar în anul 1365. Fost domeniu al voievodului Balc, nepotul lui Dragoş Vodă. La Ieud, biserica bătrână din deal a fost construită de familia nobilă locală Balea la începutul secolului XVII.
Biserica este cu un secol mai veche decât biserica de lemn din şes, a doua biserică de lemn din sat, şi una dintre cele mai vechi păstrate în Maramureş. În austeritatea ei exterioară, încălzită în interior de cioplitura consolelor şi de culorile vii ale picturii murale, biserica de lemn din Ieud Deal reprezintă un vârf al artei şi tehnicii de a construi biserici de lemn în Maramureş.

Activitati specifice zonei: Agricultură
Creşterea animalelor
Principalele activitati economice:  
Obiective turistice locale: Biserica din Deal, având hramul „Naşterea Maicii Domnului” (8 septembrie – Sfânta Mărie Mică), datează de la începutul secolului XVII, ortodoxă. Este considerată între cele mai vechi biserici de lemn din Maramureş, fiind înscrisă pe lista patrimoniului mondial al UNESCO. Biserica a fost declarată monument prin Legea nr.5/2000 privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului naţional.
Biserica din Şes – Josani(sau din vale) – „Catedrala din lemn” a Maramureşului istoric, greco-calolică. A fost ridicată în anul 1712 sau 1717. A fost construită din lemn, după un plan dreptunghiular cu absidă poligonală şi decroşată. Acoperişul este cu dublă poală. Are Hramul tot „Naşterea Maicii Domnului” – Sfânta Mărie Mică celebrat la 8 septembrie.
Muzeul satului Ieud. Amenajat într-o fostă gospodărie ţărănească, la baza dealului pe care se află cea mai veche biserică de lemn din Maramureş, muzeul cuprinde o colecţie de obiecte de port popular şi unelte specifice acestei zone.
Ateliere tradiţionale Aproape în capătul satului, înainte de noua biserică de lemn, pe o străduţă îngustă peste apă se află o gospodărie unde poate fi vizitat un complex mecanic încă funcţional cu moară, pivă şi vâltoare.
Cimitirul evreiescAgroturismul este în plină dezvoltare la Ieud, mai multe pensiuni turistice fiind construite în ultimii ani.
Evenimente locale:

Prima duminică dupa 15 august – Întalnirea cu Fiii satului

Facilitati oferite investitorilor: Agroturism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *