PRIMARIA HOGHIZ

PRIMARIA HOGHIZ
Adresa/Address: Făgăraşului, nr. 161
Localitatea/City: Hoghiz
Judetul/County: Brasov
Tara/Country: Romania
Cod postal/Zip Code: 507095
Telefon/Phone: 0268-286226, 286138
Fax: 0268-286138
Site Web/Website:  
Adresa de e-mail/Email Address:

Informatii Primarie

Satelor aflate in administratia primariei: Hoghiz, Cuciulata, Fântâna, Bogata, Dopca, Lupşa
Suprafata Totala: 17416 ha
Suprafata Intravilan: 519,80 ha
Suprafata Extravilan: 16898,20 ha
Populatie: 5008
Gospodarii: 1811
Numar locuinte: 2143
Numar gradinite: 4
Numar scoli: 7
Numar licee:  
Numar universitati:  
Asezarea geografica:

Teritoriul comunei Hoghiz este situat în zona central nordică a judeţului Braşov, în zona Rupea, în care oraşul Rupea este centrul polarizator.
Din punct de vedere geografic şi geomorfologic teritoriul administrativ al comunei Hoghiz se situează în extremitatea nord – estică a Bazinului Transilvaniei în zona de întrepătrundere a acestuia cu masivul muntos al Perşanilor.

 

Activitati specifice zonei: Agricultură
Principalele activitati economice: Producţie ciment (SC Lafarge Romcim SA)
Exploatări forestiere
Comerţ
Transport
Obiective turistice locale: Pădurea Valea Bogăţii
Este o rezervaţie geologică în Munţii Perşani (între Hoghiz si Maierus pe 17 km).
Formată în special din făgete adăposteşte o fauna bogată, fiind însa şi teren de vânătoare cu regim de rezervaţie cu un fond cinegetic impresionant, cabane de vânătoare şi izvoare naturale.
Rezervaţia Cotul Turzun
Este situată în bucla de 9 km pe care o face Oltul dupa ieşirea din defileul Racoş, ca să ocolească pintenul de bazalt al Dealurilor Turzun şi Harham (cele mai apropiate localităţi sunt Mateiaş, Dopca, Bogata Olteana şi Hoghiz). Pădurea Turzunului de pe malul drept al Oltului este formată din stejari seculari, fagi şi molizi, în care cuibareşte o ornitofaună variată. În partea de vest a buclei sunt bolţi, hăţişuri de sălcii şi răchiţi, stufărişuri, alimentate primavara de inundaţiile Oltului.
Cheile Dopca
Se află în extravilanul satului Dopca, având o lungime de 10 km. Reprezintă o rezervaţie geologică, geomorfologică, peisagistică şi forestieră.
Castelul Haller, situat în localitatea Hoghiz, datând din anul 1553, acest monument de arhitectură a fost construit pe ruinele unei mănăstiri atestată pentru prima dată de un document în anul 1311.
Castelul Kalnoky, este un castel neorenaşcentist datând din sec.XVI
Castelul Gutman şi Valenta, toate aceste castele sunt situate în localitatea Hoghiz
Biserica din lemn din localitatea Cuciulata, este construită în întregime din lemn şi este acoperită cu şindrilă, veche de peste 200 de ani. Biserica aparţine Parohiei Ortodoxe din localitatea Cuciulata.
Biserica reformată din localitatea Hoghiz construită în anul 1749.
Biserica unitariană din localitatea Hoghiz datează din sec.XVIII.
Casa memorială „Aron Pumnul”, situată în localitatea Cuciulata, nr.113.
Evenimente locale: În localitatea Cuciulata, obiceiuri din seara din Ajunul Crăciunului: „Turca” şi „Irozii”. Feciorii satului, îmbrăcaţi în costume tradiţionale merg la colindat cu Turca, iar Irozii este o piesă de teatru, jucată de către copiii de vârstă şcolară, costumaţi pe roluri semnificând naşterea lui Iisus.
În localitaţile Hoghiz şi Fântâna, în seara din Ajunul Crăciunului, obiceiul: „Ceata”, feciorii îmbrăcaţi în costume tradiţionale colindă pe la casele oamenilor.
În localitatea Cuciulata, „Plugarul”, obicei folcloric străvechi de primavară: – semnifică începutul lucrărilor agricole. Se organizează de către feciorii satului, şi este sărbătorit cel mai harnic fecior al satului, a doua zi de Paşte. Feciorii îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale specifice, ies în mijlocul satului la râu, rostesc o rugaciune pentru a avea un an îmbelşugat.
În localitatea Hoghiz, toamna se organizează: „Balul Strugurilor”, feciorii şi fetele de naţionalitate maghiară, îmbrăcaţii în port popular tradiţional, străbat satul călare pe cai şi în căruţe trase de cai, cu muzicanţi, cântând, invită lumea la bal. Căminul Cultural unde se ţine balul este împodobit cu ciorchine de strugurii, simbolizând începerea culegerii strugurilor care deja s-au copt.

 

Facilitati oferite investitorilor: Teren

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *