PRIMARIA GIURGIU

PRIMARIA GIURGIU
Adresa/Address: B-dul Bucureşti, nr. 49-51
Localitatea/City: Giurgiu
Judetul/County: Giurgiu
Tara/Country: Romania
Cod postal/Zip Code: 080044
Telefon/Phone: 0246-213587, 213588
Fax: 0246-215405
Site Web/Website: http://www.primariagiurgiu.ro, www.facebook.com/primaria-municipiului-giurgiu 
Adresa de e-mail/Email Address:

Site-ul oficial al Primariei

Informatii Primarie

Satelor aflate in administratia primariei:  
Suprafata Totala: 4862 ha
Suprafata Intravilan: 3035,05 ha
Suprafata Extravilan: 1826,95 ha
Populatie: 65852
Gospodarii: 20411
Numar locuinte: 29276
Numar gradinite: 9
Numar scoli: 10
Numar licee: 8
Numar universitati:  
Asezarea geografica:

Municipiul Giurgiu, centru politic, administrativ, economic şi cultural al judeţului, este aşezat la 65 km sud de Bucureşti, pe malul stâng al Dunării, fiind unul din importantele porturi internaţionale dunărene. Giurgiu formează o Euro-Regiune cu oraşul bulgar Ruse (Pyce), situându-se pe traseul coridorului de transport Pan-European nr. 9 (Dunărea şi Canalul Rin-Main-Dunăre) şi fiind legat de ţări riverane, de Marea Nordului şi de Marea Neagră. 

 

Activitati specifice zonei: Comert şi servicii
Construcţii şi reparaţii navale
Activităţi comerciale specifice zonelor libere
Transport fluvial
Principalele activitati economice: Prefabricate din beton
Construcţii metalice
Construcţii civile, industriale
Mobilă şi produse din lemn
Produse alimentare: carne şi preparate din carne, ulei, lapte şi produse lactate
Produse de panificaţie
Textile şi confecţii
Peşte şi produse piscicole
Obiective turistice locale: Ruinele Cetăţii Giurgiu
Turnul Ceasornicului
Muzeul de istorie „Teohari Antonescu”
Ateneul Român „Nicolae Balanescu”
Tabia – zid al cetaţii otomane de la sfârşitul secolului al XVIII lea
Malul Roşu – situl arheologic datând din epoca paleoliticului (20.000 î. Hr. sec. X Hr.)
Alte monumente şi case memoriale
Biserica de lemn a Mănăstirii Sfânta Maria
Evenimente locale:

Zilele Municipiului Giurgiu – Ziua Patronului spiritual al Municipiului Giurgiu – Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – este marcată în fiecare an, pe parcursul mai multor zile, sub genericul „Zilele Municipiului”. Seria evenimentelor organizate cu acest prilej cuprinde lansări de carte, vernisarea unor expoziţii, spectacole susţinute de elevii Şcolii de Muzică şi Arte Plastice „Victor Karpis”, seri culturale de muzică şi poezie, colocvii şi sesiuni de comunicări, plimbări cu vaporaşul pe Dunăre şi spectacole de divertisment în aer liber. La festivităţi sunt invitaţi să ia parte şi reprezentanţii oraşelor cu care Giurgiu este înfrăţit – Ruse şi Veliko Turnovo (Bulgaria), Edirne (Turcia), Dunauvarós (Ungaria), Izmail (Ucraina). De asemenea, în şedinţa festivă a Consiliului Local, tinerilor care împlinesc 18 ani în acea zi de 23 aprilie li se înmânează diploma de „Cetăţean al Municipiului Giurgiu”.
Ziua Dunării – Ziua Dunării a început să fie sărbătorită în 2004, reprezentanţii oraşelor riverane Dunării hotărând să organizeze anual, pe 29 iunie, festivităţi prin care să conştientizeze public importanţa pe care acest fluviu îl are în viaţa socio-economică a oraşelor şi ţărilor pe care le traversează. La Giurgiu, manifestările sunt deschise de concursul de înot desfăşurat la bazinul Şcolii Generale nr. 8 pentru copii cu vârsta cuprinsă între 7 şi 12 ani. Sunt organizate, de asemenea, concursuri de desen, pictură sau de eseuri. Punctul central al desfăşurării manifestărilor este Portul, unde giurgiuvenii pot urmări spectacole de muzică de toate genurile, dans modern, recitaluri şi dansuri populare ale Ansamblului Folcloric „Doina Dunării”, demonstraţii de arte marţiale cu tinerii de la C.S. „Aquila” Giurgiu, defilarea ambarcaţiunilor rapide ale Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră, plimbări cu vaporaşul pe Dunăre etc.
Ziua Sfintei Maria Mare – În fiecare an, pe 15 august se organizează în portul Giurgiu o serie de manifestări dedicate acestei sărbători. În deschidere, se oficiază o slujbă religioasă de pomenire a celor care şi-au pierdut viaţa pe apă şi este sfinţită o ancoră de flori care mai apoi este aruncată în apele Dunării. Localnicii se pot bucura apoi de parada ambarcaţiunilor rapide de intervenţie pe Dunăre, concursuri sportive, demonstraţii de arte marţiale, plimbări cu vaporaşul, spectacole folclorice, concerte şi focuri de artificii.
Boboteaza – sărbătorită pe 6 ianuarie, are pe lângă semnificaţia religioasă, şi trăsături de sărbătoare populară. Oficialităţile locale şi sute de giurgiuveni participă la Sfânta Liturghie şi la slujba de sfinţire a apei, oficiate la Catedrala Episcopală „Adormirea Maicii Domnului”, precum şi la ritualul recuperării crucii din apele îngheţate ale Canalului Sf. Gheorghe.
Târgul de Moşi – Târgul meşterilor populari „De Moşi” este un eveniment local de dată recentă, organizat la începutul lunii iunie. Giurgiuvenii se admiră sau cumpăra produse realizate de păstrători ai meşteşugurilor tradiţionale, ai culturii şi spiritualităţii româneşti, veniţi din Giurgiu şi din întreaga zonă Vlaşca, dar şi de la Horezu, Câmpulung Muscel, Baia Mare, Sibiu, Târgovişte, Suceava etc. În aceeaşi perioadă se organizează Festivalul Judeţean „Căluşul ca pe Vlaşca”, care aduce căluşari din mai multe localităţi giurgiuvene nu doar pe scena Târgului „De Moşi”, dar şi pe aleile parcurilor şi pe străzile principale din oraş.

Facilitati oferite investitorilor: Zona Liberă Giurgiu – Între facilităţile oferite operatorilor din Zona Liberă se numără următoarele:
– mărfurile aflate în zona liberă sunt considerate ca fiind în afara teritoriului vamal românesc, atât timp cât nu sunt importate şi nu sunt supuse plăţii taxelor vamale şi TVA, pe perioada cât staţionează aici;
– mărfurile străine pot staţiona în interiorul zonei libere, fără plata de drepturi de import (taxe vamale, TVA, accize) şi fără o limitare în timp;
– mărfurile străine se pot prelucra în zona liberă sub regimul vamal de perfecţionare activă şi/sau transformare sub control vamal, fără plata drepturilor de import şi plata taxelor vamale;
– investiţiile străine nu pot fi naţionalizate, expropriate, rechiziţionate decât în cazuri de interes public (de excepţie) şi cu plata unei despăgubiri corespunzătoare.
Zona Liberă Giurgiu dispune de amenajări hidrotehnice – cheiuri şi dane de acostare, precum şi macarale de încărcare-descărcare, oferind condiţii optime de transbordare a mărfurilor de pe mijloacele de transport fluviale pe mijloacele de transport rutiere şi feroviare. Administraţia Zonei Libere Giurgiu deţine în proprietate spaţii de depozitare, hale, platforme, birouri, containere etc., care pot fi închiriate pe o perioadă de maximum cinci ani. Terenurile din interiorul Zonei Libere pot fi concesionate pe o perioadă de maximum 49 de ani persoanelor fizice şi juridice, române sau străine, pentru realizarea de obiective de producţie, depozitare, prestări-servicii, prin licitaţie publică cu precalificare. Zona Liberă Giurgiu se adresează atât firmelor româneşti, cât şi celor străine, acestea având posibilitatea de a-şi deschide reprezentanţe în perimetrul Zonei Libere Giurgiu.
Parcul Tehnologic şi Industrial Giurgiu Nord – Cu o suprafaţă totală de 13,4 ha, parcul tehnologic pune la dispoziţia agenţilor economici infrastructură şi diverse utilităţi, cum ar fi: canalizări industriale, menajere şi pluviale, staţie de epurare a apelor industriale, două puţuri de apă la mare adâncime (600 m), şase staţii de transformare a energiei electrice de la medie la joasă tensiune, centrală termică, cale ferată, căi de acces, parcări păzite, săli de conferinţă, laboratoare fizico-chimice, cabinete de medicină generală, medicina muncii şi de protecţia muncii, rţţea de telecomunicaţii (telefon, fax, internet). În plus, parcul tehnologic oferă şi alte servicii precum activităţi de secretariat, consultanţă financiară, activităţi de contabilitate, întreţinere permanentă a infrastructurii, pază permanentă.
Forţă de muncă disponibilă
Toate utilităţile
Conexiune cu Bulgaria prin podul mixt de cale ferată şi şosea peste Dunăre – Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse.
Portul Giurgiu – unul din principalele porturi la Dunăre, care asigură legătura fluvială cu toate porturile dunărene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *