PRIMARIA GEOAGIU

PRIMARIA GEOAGIU
Adresa/Address: Calea Romanilor, nr. 141
Localitatea/City: Geoagiu
Judetul/County: Hunedoara
Tara/Country: Romania
Cod postal/Zip Code: 335400
Telefon/Phone: 0254-248880, 248881
Fax: 0254-248881
Site Web/Website: http://www.geoagiu.ro 
Adresa de e-mail/Email Address:

Site-ul oficial al Primariei

Informatii Primarie

Satelor aflate in administratia primariei: Geoagiu-Băi, Rengheţ, Bojeş, Băcâia, Gelmar, Aurel Vlaicu, Homorod, Mermezeu, Văleni, Cigmău
Suprafata Totala: 15569 ha
Suprafata Intravilan: 987,10 ha
Suprafata Extravilan: 14589 ha
Populatie: 6005
Gospodarii: 2061
Numar locuinte: 2336
Numar gradinite: 4
Numar scoli: 10
Numar licee: 1
Numar universitati:  
Asezarea geografica:

Oraşul este aşezat pe malul drept al râului Mureş, la o altitudine de 217 metri, într-o depresiune formată de ultimele ramificaţii ale Munţilor Metaliferi.
La Geoagiu se poate ajunge fie cu trenul, fie cu autoturismul : -pe calea ferată, staţia de destinaţie : Geoagiu-Haltă pentru accelerate sau trenuri rapide, staţii de legatură sunt la Deva, Simeria, Oraştie, Teiuş, Alba-Iulia, Vinţu de Jos – pe şosea: dinspre Deva, pe drumul judeţean modernizat Simeria – Rapolt – Geoagiu pe DN7 (drum european), dinspre Deva prin Simeria şi Oraştie, sau dinspre Alba-Iulia şi Sebeş prin Vinţu de Jos, până la intersecţia Geoagiu Haltă.

Activitati specifice zonei: Agricultură
Pomicultură
Turism de agrement şi balneoclimateric
Principalele activitati economice: Agricultură
Prelucrarea lemnului
Turism
Obiective turistice locale: Situri arheologice
Muzeul Aurel Vlaicu
Ape minerale
Staţiunea de interes Naţional Geoagiu-Băi
Biserica ortodoxa din Geoagiu(sec.XV)
Capela romanică din Geoagiu construită din piatră, în sec. XIII. Se spune ca a fost înalţată de cruciaţii care se întorceau de la Ierusalim. Este de un tip rar întâlnit: circulară, bolţită în calotă, cu ziduri groase şi neregulate.
Biserica din Bozes(sec.XV). A fost construită din piatră, în sec. XVI
CASTRUL ROMAN
Ruinele castrului roman: situate în partea de vest a localităţii, la hotarul cu satul Cigmău, pe drumul judeţean Simeria – Geoagiu, ele sunt de fapt urmele unei vechi cetăţi a dacilor, pe locul căreia a fost construit castrul roman Germisara. Castrul avea o importanţă strategică deosebită în paza şi apărarea drumului care ducea, pe malul drept al Mureşului, la Apulum (Alba Iulia). De altfel, nu departe, în nordul localităţii, el se intersecta cu „Drumul aurului”, ale cărui urme se mai vad şi acum, drum care străbătea patrulaterul aurifer al Munţilor Apuseni pe ruta: Roşia Montana, Zlatna, Geoagiu, Sacaramb. Castrul a fost unul din sediile Legiunii a XIII-a Gemina. În incinta şi în vecinatatea sa se mai găsesc încă fragmente de cărămizi cu inscripţia: „LEG XIII GEM” ( Legio XIII Gemina) sau „N.S.B.” (Numero Singulariorum Britanicorum).
Drumul Romanilor
Urmele drumului pavat cu dale de piatră care ducea de la Geoagiu la Geoagiu-Băi şi care se mai păstrează încă şi astăzi vorbesc elocvent despre o viată socială şi chiar mondenă foarte activă pe aceste locuri, în timpul ocupaţiei romane.
Termele Romane
În centrul staţiunii Geoagiu-Băi, au fost descoperite în urma săpăturilor arheologice facute într-un mamelon de travertin numit Dâmbul Romanilor. În straturi succesive, se poate observa cum izvorul termal a fost folosit de către geto-daci chiar înainte de cucerirea romană. Romanii au mărit bazinul şi au captat apa printr-o reţea de tuburi din teracotă, transportand-o astfel chiar pană la castru, ca să o folosească în scăldători. Săpăturile arheologice au scos la iveală un excepţional tezaur din aur, care poate fi văzut la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.
Evenimente locale:

Manifestări legate de ziua aviaţiei în 24 iunie
Festivalul de Folclor al României de Pretutindeni „Ileana Rus”
14-17 august: zilele oraşului Geoagiu

Facilitati oferite investitorilor: Izvoare termale
Lemn
Forţă de muncă calificată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *