PRIMARIA DOLHASCA

PRIMARIA DOLHASCA
Adresa/Address: Aleea Esplanadei, nr. 5
Localitatea/City: Dolhasca
Judetul/County: Suceava
Tara/Country: Romania
Cod postal/Zip Code: 727170
Telefon/Phone: 0230-546101
Fax: 0230-546101
Site Web/Website: http://www.primariadolhasca.ro 
Adresa de e-mail/Email Address:

Site-ul oficial al Primariei

Informatii Primarie

Satelor aflate in administratia primariei: Budeni, Siliştea, Poienari, Probota, Gulia, Valea Poienii, Dolhasca, Poiana
Suprafata Totala: 11036 ha
Suprafata Intravilan: 1050 ha
Suprafata Extravilan: 9986 ha
Populatie: 10246
Gospodarii: 3321
Numar locuinte: 3321
Numar gradinite: 10
Numar scoli: 11
Numar licee: 1
Numar universitati:  
Asezarea geografica:

Dolhasca localitate cu statut nou pe harta judeţului Suceava începând cu aprilie 2004, oraş proaspăt înfiinţat prin voinţa unanimă a locuitorilor care au participat la referedumul organizat cu această ocazie
Se află Amplasat în exteremitatea sud-estică a judeţului Suceava, fiind punct de trecere şi comunicare între cele trei judeţe moldovene: Iaşi, Botoşani şi Suceava
Cu o populaţie de peste 11.009 locuitori, 50 de agenţi economici, 14 instituţii de ânvăţământ cu un număr de 7 sate arondate, ocupând o suprafaţă de peste 11.035 ha, din care peste 5.600 ha teren agricol restul fiind ocupat de vegetaţie forestieră. Localitatea se înscrie a II -a pe judeţ ca mărime după oraşele mai vechi. Aşezarea este străbătută de apele a două râuri importante: Râul Siret şi Râul Şomuzul Mare care se unesc în confluenţă pe teritoriul acesteia, conferind condiţii climaterice prielnice locuitorilor care au ca preocupare principală agricultura.
Amplansarea naturală într-un cadru geografic ce cuprinde aproape toate formele de relief face ca oraşul Dolheasca să beneficieze de renumele unei frumoase aşezări. În acelaşi timp localitatea este străbătută de trei drumuri judeţene ce fac legătura între cele trei judeţe şi anume DJ 208, DJ 208A şi DJ 208S cât şi o bogată reţea de drumuri comunale care facilitează accesul localnicilor spre celelalte localităţi vecine sau în interiorul acestora. Pe raza aşezării localităţii un Grup Şcolar care poartă numele istoric al „Doamnei Oltea” mama mareului domnitor Ştefan cel Mare şi Sfânt cu o reţea de 14 instituţii de învăţământ. De asemenea în localitate se  află 2 cămine culturale cu vechi state în activitatea teatrală şi corală.
În perioada recentă după revoluţia din 1989, centrul civic al localităţii a luat o altă înfăţişare, datorită noilor edificii construite în această perioadă, printre care amintim sediul administraţiei publice locale – Primăria Oraşului Dolhasca, sediul unităţii CEC, reabilitarea străzilor şi modernizarea unei esplanade centrale completează un aspect citadin plăcut.
Din punct de vedere economic, localitatea se remarcă printr-un mare număr de agenţi economici: 50 societăţi comerciale, peste 135 persoane fizice, Ocolul Silvic Dolhasca, Staţia CFR, Casa de Cultură Alexandru Arşinel, Dinspensarul uman, Poşta, Spitalul, Staţia de betoane, Fabrica de alcool Siliştea. Agromec-ul Dolhasca, Consum – Coopul şi multe altele, demonstrează că în Dolhasca se produc mărfuri necesare consumului populaţiei, se desfac produse prin reţeaua de magazine ale cooperaţiei şi prin cea particulară, se produc cele necesare traiului de zi cu zi.

Activitati specifice zonei: Mică industrie
Agricultură
Comerţ
Principalele activitati economice: Mică industrie
Agricultură
Comerţ
Obiective turistice locale: Principalele atracţii turistice din localitate sunt:
Localitatea are un trecut istoric bogat, ancorat în vremurile trecute, plin de frământări şi obstacole ce a caracterizat însuşi viaţa domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, a fiului său Petru Rareş, mamei sale Oltea Doamna. Ultimi având mormitele la Mânăstirea Probota, precum şi prima soţie Evdochia a domnitorului Ştefan cel Mare
În anul 1465, Ştefan cel Mare a îngropat aici pe mama sa Doamna Oltea şi în 1467 pe soţia sa Evdochia. Mănăstirea Probota a fost ridicată de Petru Rareş pe locul vechii biserici în mai multe etape: biserica în 1530, pictura în 1536. Zidul de incintă a fost ridicat în 1550.
Este necropolă domnească. Pictura aparţine unui meşter cu serioase cunoştinţe şi noţiuni de perspectivă geometrică, apropiate de cele ale contemporanilor săi din ţările Renaşterii occidentale.
Tema „Apocalisei” reprezintă aici o adevărată manifestare de viziune fantastică modernă.
Tabloul votiv îl prezintă pe Petru Rareş împreună cu familia. În gropniţă se află mormintele lui Petru Rareş, al doamnei Elena şi al fiului lor Ştefan.
De pe platforma de sus a satului Probota – sat fost centru de comună până în anul 1968 – localitatea Dolhasca este străjuită de ctitoria domnului Petru Rareş- în prezent Monument Unesco.
Mănăstirea Probota apreciată de istorici şi specialişti în arhitectură unicat în Europa prin elementele de pictură murală, păstrate în timp fiind inclusă în circuitul Mănăstirilor din nordul Modovei. La Mănăstirea Probota şi-a făcut ucenicia Mitropolitul Dosoftei.
Al doilea punct turistic pe care îl oferă Dolhasca turiştiilor ar fi Biserica „Naşterea Maicii Domnului” din Poiana. Este un lăcaş de cult ortodox din satul Poiana, aflat la periferia Oraşului Dolhasca judeţul Suceava. Ea a fost construită la mijlocul secoulului al XIX-lea de către boierii Răftivanu şi se remarcă prin cele patru turle albe care au forma a patru degete de la o mână. Biserica a fost inculsă pe lista monumentelor istorice din judeţul Suceava în anul 2004.
Evenimente locale:

Festivalul „Armonii” – se organizează pe 29 iunie de „Sfântul Petru”
Preocuparea generaţiilor pentru păstrarea tradiţiilor, face ca acest popor să nu-şi piardă entitatea. Astfel s-au organizat în anul 2011 activităţi culturale şi cu caracter istoric: – Ziua de „Florii” – „Sărbătoarea primăverii” – Momente susţinute de formaţia corală a Bisericii „Sfântul Gheorghe” din Dolhasca
– În ziua de „Înălţare” – „Ziua Eroilor” – depuneri de coroane la „Mormântul Eroului Necunoscut”
1 Decembrie – „Ziua Naţională a României”
– Obiceiuri de iarnă – în perioada 07 decembrie – 31 decembrie – 07 ianuarie participarea la Festivaluri în judeţ cu Ansamblul „Ceobănaşul” al Casei de Cultură „Alexandru Arşinel
Tradiţii şi meşteşuguri sau alte domenii considerate de interes pentru localitate şi zonă – Târgul Meşterilor populari organizat în perioada Zilelor Oraşului 12-14 octombrie 2013 participare la „Târgul de Turism al Bucovinei”, organizat în Parcul Central din faţă Palatului Administrativ Suceava.

Facilitati oferite investitorilor: Terenuri disponibile în vederea concesionării pentru activităţii economice
Conexiune la telefonie mobilă şi digitală
Conexiune la reţeaua electrică
Investitori care preferă acestă zonă pot găsi aici forţă de muncă calificată în diverse meserii, în secial mică industrie, agricultură şi comerţ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *