PRIMARIA BUJORENI

PRIMARIA BUJORENI
Adresa/Address: Sat Olteni, nr. 273
Localitatea/City: Bujoreni
Judetul/County: Valcea
Tara/Country: Romania
Cod postal/Zip Code: 247065
Telefon/Phone: 0250-741983, 742501
Fax: 0250-742501
Site Web/Website:  
Adresa de e-mail/Email Address:

Informatii Primarie

Satelor aflate in administratia primariei:  
Suprafata Totala: 3378 ha
Suprafata Intravilan: 570 ha
Suprafata Extravilan: 2814 ha
Populatie: 3899
Gospodarii: 1245
Numar locuinte: 1418
Numar gradinite: 4
Numar scoli: 4
Numar licee:  
Numar universitati:  
Asezarea geografica: Comuna Bujoreni este aşezată pe malul drept al Oltului, de-a lungul drumului national DN7, respectiv internaţional E81, la nord de Râmnicu Vâlcea. În raport cu coordonatele matematice de referinţă este situată la 45�12&
39; latitudine nordică şi la 24�15&
39; longitudine estică.
Administrativ teritorial, astăzi comuna se învecinează la est cu comuna Dăesti, la vest cu comuna Vlădesti, la sud cu municipiul Rm. Vîlcea, iar la nord cu comuna Muereasca şi oraşul Călimăneşti.
Faţă de comuna Dăeşti limita este dată de rîul Olt, faţă de Rm. Vîlcea limita urmăreşte aproximativ pârâul Bujoreanca, faţă de comunele Vlădeşti, Muereasca şi oraşul Călimăneşti limita se grefează pe interfluviile dealurilor Purcăreţ, Poiana Limpede, Scoruşului.

 

Activitati specifice zonei: Pomicultură
Creşterea animalelor
Legumicultură
Principalele activitati economice: În comuna Bujoreni se dezvoltă şi se desfăşoară activităţi economice legate de producţie, cercetare, comerţ şi prestări servicii în diverse domenii precum pomicultura, legumicultura, morărit şi panificaţie, creşterea animalelor sau prelucrarea lemnului.
Obiective turistice locale: Principala atracţie turistică a comunei Bujoreni este constituită de Muzeul Satului Vâlcean, muzeu etnografic în aer liber.?
Înfiinţat în 1969 şi deschis publicului în 1974, muzeul se află la graniţa municipiului Râmnicu Vâlcea şi comună. Pe o suprafaţă de 8 hectare, satul-muzeu (care cuprinde aproape 80 de construcţii arhitecturale şi în jur de 12000 de piese muzeistice) reconstituie imaginea funcţională a unei aşezări rurale tradiţionale, cu toate instituţiile sale social-culturale.
Alături de Cula Bujorenilor (numită şi „cula cu scară exterioară”, ctitorită în jur de 1810 de Preda Bujoreanu şi inclusă în lista principalelor cule din Oltenia), Muzeul Satului Vâlcean mai cuprinde Hanul lui Bogdan (din 1889), şcolile din Cacova (Stoeneşti) din secolul al XX-lea, Biserica de lemn (1785) în care încă se oficiază liturghii la marile sărbători, alte construcţii religioase (cruci, troiţe), case ţărăneşti din judeţul Vâlcea mobilate şi cu anexe gospodăreşti (cea mai veche casă având peste 200 de ani), precum şi fântâni şi porţi specifice zonei.
Printre edificiile reprezentative ale patrimoniului istoric şi cultural al comunei Bujoreni se numără Biserica Sfântul Nicolae a fostului schit Olteni (construită în jur de 1580-1590 şi extinsă în 1830), Biserica Sfinţii Voievozi din Bogdăneşti (construită în jur de 1692-1698), Biserica Sfântul Gheorghe din Gura Văii (construită în jur de 1758) şi Biserica Adormirea Maicii Domnului (construită în jur de 1812, cu picturi iniţiale).
În comuna Bujoreni, se mai află un obelisc ridicat în memoria eroilor de război (lângă şcoala din Bogdăneşti) şi o cruce comemorativă pentru eroii de război (în faţa bisericii din Gura Văii).
Evenimente locale:  
Facilitati oferite investitorilor: Forţă de muncă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *